Wednesday, February 18, 2009

my lit work... part 2

Ni plak menyusul selepas 'Siapa Dirimu'. Dibuat pada masa yang sama. Kira cam kembar r... Kalo faham, amik la iktibar dari karya ni. It was a good piece of work.
As for me, karya yang ni lebih baik dari previous. Aku rasa aku lebih matang dalam menzahirkan maksud yang ingin disampaikan. Enjoi..


Pesan Emak Kepada Anak

Pesan emak:
Nak, dewasa kelak,
Jangan jadi seperti,
Gonggok legam ini,
Ia dikurnia lebih anggota,
Ia dianugerah lebih masa,
Tapi jahil cukup,
Masa yang terahmat,
Diguna mengungkit luka tenat,
Dosa dan kesalahan yang berkulat,
Diurai, dirungkai,
Satu-satu,
Dua-dua,
Tiga-tiga,
Hatta kaki yang berkerumun,
Yang berbisik tatkala dihimpun,
Akur menyembah bumi dengan tersusun,
Empat, lima, enam.

Nak, tahu apa beza,
Lipan berbara yang menyala?
Juga ada lebih anggota,
Juga ada lebih masa,
Walhal tiada diguna,
Untuk berleka,
Memuntah nostalgia kurap,
Membidik dosa terperap.
Pesan emak lagi:
Ia pantas, ligat, ruwet setiap hari,
Kaki yang diberi,
Dihunjam, diterjah, dibedil semua sekali,
Bergempita liang-liang duniawi,
Tiada masa dibaziri,
Tambahan pula ia sentiasa,
Bersedia dengan bahana,
Dua peniti sarat berbisa,
Menyelinap dalam meneroka,
Isi mereka yang lupa,
Pada anugerah Pencipta

9 comments:

  1. i am too shallow to venture deep in ur literature dear....

    ReplyDelete
  2. wee...this too i already read....

    haha..nice one,....

    to oyen : try your best yer utk paham..huhu

    ReplyDelete
  3. ok not very artistic n sasterawan negara.. maaf..
    0_o

    ReplyDelete
  4. ntok oyen : ckop la memahami ader gonggok n lipan.

    ReplyDelete
  5. hhmmm bgus nye...
    anak sape la ni?

    ReplyDelete
  6. thanx 4 ur kumens..
    to:
    nadya - arigatou, nti join la FClub aku..hehe

    oyen - kalo nk fhm mksdunye, tnye je..xpun tny afir, i da explain kat dia

    afir - mentang2 ko da bca sume karya aku..

    yanA - pujian ke tu?

    gemukjin - yela, kan da bgtau, masa ni aku baru berjinak2 menternak

    RIZAL - fhm ke sape gonggok n lipan tu? tu sbnrya manusia tau

    Costa RIca - thanx.. appreciate that

    ReplyDelete
  7. salam singgah..
    sungguh indah lirikan penamu.
    sungguh ia menusuk..
    sungguh ia menikan.
    teruskan jajaran kata kamu..
    sungguh aku kagum...

    ReplyDelete